Volg ons op Facebook  
Telefoonnummer: 026 - 3816082
entree-dekapperie Haarwerksalon Pand De Kapperie detail Kapperie detail lidy Kapperie Pand De Kapperie Banner006 Banner004

Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica, of kaalheid volgens mannelijk patroon, is een zeer veel voorkomende vorm van permanente haaruitval. Het is bij mannen volstrekt normaal.

Wie krijgt alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is in sterke mate erfelijk bepaald. Men kan de aanleg voor kaalheid zowel van vaders- als van moederskant ‘erven’. Ongeveer 60% van de Nederlandse mannen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met alopecia androgenetica. Soms is dit slechts een iets minder dicht behaard deel van de kruin of inhammen in de voorste haarlijn (‘geheimratsecken’). Anderen krijgen al vlak na de puberteit te maken met een grotendeels kale schedel.
Een vorm van haaruitval die lijkt op alopecia androgenetica komt ook bij vrouwen veel voor en begint meestal rond de menopauze. Dit type haaruitval wordt wel haaruitval volgens het vrouwelijk patroon genoemd (HVP). Wanneer klachten die lijken op alopecia androgenetica bij vrouwen vòòr de menopauze ontstaat kan er reden zijn om endocrinologisch (hormoon-) onderzoek te doen, vooral als er ook sprake is van acne of hirsutisme.

De haarcyclus

Voor een goed begrip van haarverlies is kennis van de haarcyclus noodzakelijk.
Niet alle haren groeien gelijktijdig en haren kunnen slechts een beperkte tijd groeien.
De groeifase van de haar wordt de anagene fase genoemd. De duur van deze groeifase verschilt van persoon tot persoon. Vrouwen hebben een veel langere groeifase waardoor zij ook langer haar kunnen dragen dan mannen. In de anagene fase zijn de haren dik en goed gepigmenteerd. Gemiddeld is 85% van de hoofdhuid in de anagene fase.
In de katagene fase is de groei gestopt. De haar zit nog wel vast in de hoofdhuid, maar de haarfollikel begint te verschompelen. De haar groeit nu steeds dunner uit, er zit ook minder pigment in. In de telogene fase valt de haar uit. Vaak begint al tijdens de telogene fase een nieuwe haar in dezelfde haarfollikel aan zijn groei.

Wat gebeurt er bij alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is een erfelijke kwestie. Het betreft een erfelijke gevoeligheid van de haren voor dihydrotestosteron (DHT), een van de mannelijke hormonen. Vooral haren op de kruin blijken bij veel mannen extra gevoelig voor dit hormoon. Bij deze haren veroorzaakt DHT een verkorte anagene groeifase van het haar zodat de haarimplant dunner lijkt (er zijn tenslotte veel haarfollikels in de telogene ‘uitval’ fase) en uiteindelijk verschrompeling van de haarwortels. Op dat moment is nieuwe haargroei niet meer mogelijk.

Wat is er aan alopecia androgenetica te doen?

Alopecia androgenetica is geen ziekte doch een variant van het normale beharingspatroon. Toch blijkt kaalheid voor veel mannen een probleem, dat in sommige gevallen tot psychische problematiek leidt. Vooral jongere vrouwen, maar zeker ook mannen vermoeden door de kaalheid een "rijper" voorkomen te hebben en tonen een verminderd zelfvertrouwen. Zij zoeken derhalve naar mogelijkheden het kalingsproces af te remmen of te keren. Daarnaast zijn er uiteraard tal van mogelijklheden om met een haarstuk deze vorm van "kaalheid" te camoufleren.  De kapperie biedt gelukkig hiervoor talloze mogelijklheden.

Bron: www. huidinfo.nl Voor meer informatie klik hier

 

       

 

 

 

      
        
     
       
     
       
     
       

© 2015 De Kapperie